Konst/Design

Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten

25 maj - 16 september 2018
Galleri 5 •

Genom Jesper Walderstens grafiskt dova illustrationer skapas en bildvärld som ger Astrid Lindgrens berättelse en ny, mörkare klangbotten. Välkommen till en utställning, för liten som stor, om kärlek, hat, sorg, solidaritet, förtryck och om den svåra konsten att vara människa.

Att kliva in i utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten är att få uppleva en hel miljö kring den klassiska berättelsen med Jesper Walderstens bildvärld som utgångspunkt.

"Det är farligt att skriva någon på näsan. Liksom att teckna någon på ögat. Så jag lägger mina bilder runt magen och hjärtat. Det är där jag tror Astrid menade att allt skulle vila. Och gro."
Jesper Waldersten

VERNISSAGE
Fredag 25 maj kl. 17–19

Bröderna Lejonhjärta
Bröderna Lejonhjärta från 1973 är en av Astrid Lindgrens mest älskade romaner. En saga om kampen mellan gott och ont. Tillsammans kämpar Jonatan och Skorpan för att det goda ska segra, och det blir en strid på liv och död mot förtryck och tyranneri, för friheten och kärleken. I  samband med att utställningen Bröderna Lejonhjärta Astrid Lindgren Jesper Waldersten visas ges klassikern Bröderna Lejonhjärta ut i nyutgåva med Jesper Walderstens illustrationer.

Jesper Waldersten
Jesper Waldersten är en av Sveriges mest populära konstnärer och har tilldelats flertalet internationella utmärkelser. Med sin unika stil, där han till synes obehindrat blandar ord, bilder, musik och måleriskt konsthantverk skapar han distinkta bilder där ingenting är statiskt eller självklart. Resultatet blir oförutsägbart, fyndigt och illavarslande: under den humoristiska tonen lurar ett knivskarpt allvar. Waldersten har publicerat ett flertal böcker och ställt ut sina verk i Sverige och utomlands.

Press

"Bröderna Lejonhjärta får ny svärta" Intervju i SvD

"Jag känner ett band med Astrid Lindgren" Intervju i Residence

Visningar

Våra visningar ingår i utställningens entréavgift. Ingen föranmälan behövs. Läs mer om våra visningar här >

Tisdagar kl. 12:30
Maj: 29/5
Juni: 26/6
Juli: 10/7
Augusti: 14/8, 21/8 & 28/8
September: 4/9

Söndagar kl. 14:00 (på svenska):
Juni: 10/6 & 24/6
Juli: 8/7
Augusti: 12/8, 19/8 & 26/8
September: 9/9 & 16/9

Guided tours at. 15:00 on Sundays (in English):
June: 10/6 & 24/6
July: 8/7
August: 12/8, 19/8 & 26/8
September: 9/9 & 16/9

Jesper Waldersten visar utställningen
Tisdag 12 juni kl. 12:30
Söndag 2 september kl. 14:00

Utställningen är producerad av Kulturhuset Stadsteatern med inlån från Jesper Waldersten och Astrid Lindgren Aktiebolag.

Entrépriser
Ordinarie 100 kr. Pensionär 80 kr. Studerande fr.o.m. 26 år 80 kr. Arbetssökande 50 kr. Fri entré t.o.m. 25 år. Biljetten gäller även för utställningen I huvudet på Alexander Lervik, designer samma dag.
Fri entré på måndagar.