×
En del av Stockholms stad
Litteratur
Ocean Vuong
Foto: Peter Bienkowski

Arkiverat evenemang:

Ocean Vuong (USA)

I uppläsning och samtal med Édouard Louis (Frankrike)

Samtalet är inställt. 

Ocean Vuongs första fullängdare som poet, Natthimmel med kulhål, har gjort litterär sensation i USA. Boken har jämförts med den engelska litteraturens stora: Emily Dickinson och till och med William Shakespeare.

Ocean Vuong samtalar på engelska med Édouard Louis.

Dikterna i Natthimmel med kulhål utgår från Ocean Vuongs erfarenhet som barn av Vietnamkriget. Temana är de stora mänskliga: kärlek, familj, krig, sex, minne, sorg, på samma gång strängt och ömt hållna. Det är dikt som genom en rytmens och andningens obrutna förtrollning demonstrerar hur en blid hand på ett bröst förmår blidka också de våldsammaste av mänskliga begär.

Night Sky with Exit Wounds (Natthimmel med kulhål) utseddes till en av Årets böcker 2016 av The New York Times, The New Yorker, Boston Globe, San Francisco Chronicle, Huffington Post, NPR, Publishers Weekly, Irish Times, Library Journal, Buzzfeed, Bustle och Entropy Magazine & BookThug.

"Vuongs sätt att skriva lever upp till själva sinnebilden av poesi." /Viktor Andersson, BTJ.

"Det finns en mäktig emotionell motström i dessa dikter, sprungna ur Ocean Vuongs uppriktighet och frispråkighet, och ur hans förmåga att fånga ögonblick i tiden med både fotografisk exakthet och en känsla för alla tings flyktighet." /Michiko Kakutani, New York Times.

"Ocean Vuongs debut introducerar för oss en mästare i juxtaposition och en berättare som inte skyr det svåra. När du väl hört den här rösten lämnar den dig aldrig." /The Guardian

"Rösten i många av de här dikterna är spänd, skarp, desperat, medan varje ny kropp den möter erbjuder, om inte potentialen av nytt liv, så i alla fall en tillfällig räddning." /Times Literary Supplement

"Som att följa en fisk röra sig: Ocean Vuong hanterar engelskan med ett slags muskulös intuition. Dikterna är på samma gång eleganta och liksom slagna av förundran, berättande och lyriska, formellt bundna och lediga." /The New Yorker

Ocean Vuong är en vietnamesisk-amerikansk poet och essäist, född 1988 i Ho Chi Minh City, Vietnam. Vuongs poesi förenar musikaliteten i den muntliga berättelse- och sångtradition han är uppvuxen med, med en kreativ kärlek till det engelska språket. Innan Night Sky with Exit Wounds (2016) har han gett ut två chapbooks: Burnings (2011) och No (2013). Ocean Vuong är bosatt i New York.

Édouard Louis ses som en av den yngre franska generationens mest intressanta och nyskapande författare. Både Göra sig kvitt Eddy Bellegueule och Våldets historia  har fått ett stort genomslag i både Frankrike och Sverige.

I samarbete med Modernista. Natthimmel med kulhål är översatt av Andreas Lundberg.

Internationell författarscen är Sveriges äldsta scen för internationella författare, med efterföljare i Malmö, Göteborg, Umeå, Århus och Köpenhamn. Sedan starten 1998 har över 550 författare besökt författarscenen på Kulturhuset Stadsteatern.