×
En del av Stockholms stad
Skärholmen
Foto: Roy Export SAS

Arkiverat evenemang:

FILM I SKOLAN

CHAPLINS POJKE

Den här filmen är en del av filmprogrammet för skolor. Biljetter finns tillgängliga för skolklasser.

Filmen rekommenderas för förskolan och åk 1-6. Filmen visas på Skärisbiografen i Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen.

Synopsis

Ingen filmpersonlighet, levande eller död, har samma ikoniska status som Charlie Chaplin. Chaplin är filmhistorien personifierad och ett måste att möta på den vita duken. I filmen är barnperspektivet förvånansvärt modernt och gripande. Med sina rötter i slapstick-komisk samhällssatir jobbade Chaplin för att ständigt förfina såväl som förnya sin genre och lyckades med bravur att nå både stora och små filmälskare. 

Chaplins pojke från 1921 var Charlie Chaplins första långfilm. Tack vare längden kunde han fördjupa det dramatiska patos som antytts i tidigare filmer och det blev en film som framgångsrikt växlar mellan svärta och komik, mellan tårar och skratt. Chaplins pojke är också en av de finaste skildringarna av en ömsint fader-son-relation i filmhistorien som visar att blod inte alltid är tjockare än vatten. 

Den femårige Jackie Coogan som spelar den andra huvudrollen var enligt Chaplin en sann naturbegåvning. Jackie Coogan hade en enastående mimik – han kunde härma vad som helst, och gärna just Chaplin, och behövde bara repetera varje scen ett par gånger före tagning. Chaplin hittade Jackie i en vaudevilleföreställning där han härmade sin pappa som var artist. Chaplin blev helt tagen och lär ha sagt att Jackie var "den mest fantastiska person jag någonsin träffat". De två kom att utveckla en mycket nära och mycket komplex vänskap: å ena sidan blev Chaplin enligt vittnesmål "som ett barn" när han var med Jackie och kunde till exempel ägna timmar åt att fascinerat iaktta myror tillsammans med pojken, å andra sidan blev han en fadersgestalt för Jackie – en extrapappa till en pojke som blev en ersättningsson för den han nyss mist.


VISNINGAR:

Måndag 9 april kl 11:15
Måndag 16 april kl 09:15
Måndag 7 maj kl 09:15

BOKA VISNINGAR:

Mejla antalet platser och datum som ni vill boka till valentina.bender@stadsteatern.stockholm.se

 Biljetterpris: 20 kr 

ÄR DU LÄRARE?
Inspirationsmaterial för filmerna kommer att finnas tillgängligt på webben i februari.

Skolbokningar

Om filmen:

Ålder: Barntillåten. Filmen rekommenderas för förskolan och åk 1-6.

Språk: Stumfilm med svensk text
Originaltitel: The Kid
Genre: Dramakomedi
Land: USA
Längd: 1:08 h 
Inspelningsår: 1921
Regi: Charlie Chaplin
Skådespelare: Charles Chaplin, Edna Purviance, Jackie Coogan